Sałatka z łososiem
Na 2 porcje
Serek wiejski lekki 3% 150g
Łosoś wędzony 100g
2 jajka na twardo
Szczypiorek
Ząbek czosnku
Rozdrobnić łososia, jajka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać , doprawić solą, pieprzem.
Całość 448 kcal
1 porcja 224 kcal
Boczniaki z warzywami
Na 3 porcje :
Boczniaki 1 tacka 250g
Cukinia młoda 1
sztuka
Cebula 1 sztuka
Marchew 1 sztuka
Papryka 1/2 sztuki
Łyżka oleju
Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, również pokrojoną paprykę , cukinię w skórce i boczniaki. Doprawić sosem sojowym, przyprawą do dań chińskich. Dusić kilka minut.
Podawać do mięsa lub jako samodzielne danie ( wtedy większa porcja )
Całość 345 kcal
1 porcja 115 kcal
Śledź w sosie jogurtowym
Na 2 porcje:
2 płaty śledziowe solone matijasy 200g
jabłko 3/4 sztuki 100g
cebula
jogurt naturalny 180g
Śledzie wymoczyć, pokroić, dodać pokrojone w kostkę jabłko i cebulę, zalać jogurtem, dodać pieprz, liść laurowy. odstawić na noc do lodówki
Całość 618 kcal
1 porcja 309 kcal
Sałatka z pieczarkami
Zainspirowana pyszna sałatką jedzoną na wyjeździe z surowymi pieczarkami poszperałam trochę w internecie i na podstawie kilku przepisów stworzyłam dziś takie cudo:
Na 2 porcje :
4 duże pieczarki ( 250g )
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1/2 pęczka szczypiorku ( dostępny był gruby )
1/2 pęczka koperku ( dla odmiany pęczek był chudy :))
sól, pieprz
Pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki, jajka w kostkę, zieleninę posiekałam. Wymieszałam wszystkie składniki,doprawiłam pieprzem i solą.
Podzieliłam na 2 porcje.
Do drugiej, następnego dnia dodałam kilka korniszonków drobno pokrojonych, co fajnie zaostrzyło smak sałatki.
1 porcja 197 kcal
całość 394 kcal
Nieco "odchudzona" grochówka
Na około 10 porcji po 250g :
1/2 kg grochu łuskanego
kość wędzona ze schabu
1 cebula
3 marchewki
kawałek cebuli
Ugotować wywar na kości z dodatkiem cebuli, marchwi, selera, soli. Przecedzić, wywar wystawić na balkon - w ciepłe miesiące do lodówki (najlepiej ugotować poprzedniego dnia ). Po kilku godzinach starannie zdjąć z wierzchu stężały tłuszcz i wyrzucić. Ugotować groch do miękkości, przetrzeć przez sito, dodać do wywaru. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, dodać do zupy. Z kości obrać mięso, pokroić drobno, dodać do zupy ( zamiast tego można skroić 2 plastry chudej szynki). Zagotować, na koniec doprawić czosnkiem ( rozgnieść 3 ząbki ), majerankiem, pieprzem.
Całość 2,5 litra 2308 kcal
1 porcja 250g 230 kcal
Szpinak z serkiem
Paczka świeżego szpinaku 250g
2 łyżki serka Almette z czosnkiem
łyżeczka masła
Szpinak zblanszować, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, poddusić przez 2-3 minuty, dodać serek, wymieszać, krótko poddusić.
204 kcal
Ryba smażona bez panierki
Nadają się do tego tylko niektóre ryby - łosoś, dorsz atlantycki (czarniak), filety ze skórą - dorsz, tilapia.
Na 1 porcję:
Dorsz atlantycki 200g
1/2 łyżeczki oleju
Rozsmarować olej na patelni, mocno rozgrzać. Położyć rybę (jeżeli ze skórą - skórą do dołu). Posolić, przyprawić.
Podsmażyć, następnie przykryć rybę pokrywką i zmniejszyć ogień. Ciepło dojdzie do górnych warstw ryby. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę jeżeli się wytworzyła. (Nie przewracać na drugą stronę bo się rozpadnie )
Jeżeli chodzi o przyprawy dziś użyłam pieprzu cytrynowego ( kamis ) - pyszne!
Całość tylko 178 kcal
Placuszki otrębowe ( Dukana )
1 jajko
1 łyżka jogurtu lub chudego serka homogenizowanego
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka otrębów owsianych
wymieszać składniki, odstawić na 5-10 minut. Patelnię mocno rozgrzać, nałożyć masę, uformować 3 placuszki. Zmniejszyć ogień, powoli smażyć z obu stron. Ostudzić na kratce. Stosować zamiast tradycyjnego pieczywa.
Całość 170 kcal, jeden 57kcal.
NAJNOWSZE PRZEPISY SĄ NA GÓRZE
wykorzystałam kilka przepisów naprawdę warto są smaczne
OdpowiedzUsuńSuper przepisy, tego szukałam
OdpowiedzUsuń